Week 4: Show don’t tell

Zo, de kop is eraf. Je hebt je eerste blog geschreven en je hebt van mij commentaar ontvangen.

​Je hebt een  lijstje met verbeterpunten gekregen. Laat je daardoor niet ontmoedigen. Naarmate we verder in de cursus komen, ga je steeds meer dingen zelf zien en hoef ik minder te verbeteren. Tot je bij les 12 in staat bent om je blog helemaal zelf te redigeren en te verbeteren.

Je leert door dingen eerst een paar keer fout te doen, dus niet schrikken als ik af en toe flink met mijn rode pen tekeer ga. Dat hoort bij het leerproces.

Wat ik heb gemerkt is dat cursisten de eerste keer nog erg abstract schrijven. Dat komt door opleiding, school en werk. Daar leer je steeds abstracter te denken en te communiceren. Daardoor krijgen we minder fantasie. Dat is vervelend als je pakkend wilt schrijven, want boeiend schrijven is vooral ook beeldend schrijven.

Als kind konden we dat allemaal. Maar nu we ouder zijn, moeten we dat opnieuw aanleren.

Ik zal een voorbeeld geven van beeldend schrijven uit een blog van mezelf:

Een baby schatert als hij z’n spinazie over tante Eugene’s Louis Vuitton sjaal spuugt.
Hij smeert grijzend de inhoud van een pot pindakaas op je witte muur en hij wrijft soms poep uit z’n potje in je hoogpolige tapijt.
Maar schaamt hij zich daarvoor?
Welnee.
Hij zwaait met z’n knuistjes en kraait zo schattig, dat je zonder mopperen de vlekken uit het textiel schrobt.
Het maakt een baby niet uit.
Niets zorgt ervoor dat het schaamrood hem naar de kaken stijgt.
Baby's blozen niet.

Bovenstaande scene kun je letterlijk voor je zien: een deftige tante voert haar neefje spinazie en hij maakt er een bende van.  Ik schrijf nergens  dat ze de baby voert of dat ze deftig is. Dat blijkt alleen uit de beschrijving die ik geef. Door de naam Eugene bijvoorbeeld en door die Louis Vuitton sjaal. Dat is wat ik bedoel met 'show don't tell'. 

Het verhaal zou veel minder beeldend zijn als ik zou beginnen met 'mijn tante voert mijn neefje spinazie'. Dat is namelijk abstract. Door de situatie hierboven heel concreet te beschrijven en details te gebruiken, zorg ik ervoor dat je de situatie letterlijk voor je ziet.

Ook in de zinnen daarna ben  ik concreet. Ik had kunnen zeggen dat baby's wel vaker overal een bende van maken, maar in plaats daarvan beschrijf ik het: pindakaas op de witte muur en poep in het hoogpolige tapijt. Ook dat kun je weer voor je zien. Net als het zwaaien met z'n knuistjes. 

Alle teksten knappen op van de regel 'show don't tell'. Het is dan ook een van de belangrijkste vaardigheden om te oefenen.

Belangrijke schrijfregel:

Show don't tell: gebruik plaatjeswoorden, beschrijf een situatie zo dat je het letterlijk voor je kunt zien en wees zo specifiek mogelijk. Gebruik details.


HUISWERK 

​Lees het blog 'Baby's blozen niet, het belang van blunderen' (de link staat hieronder) en kijk waar ik allemaal gebruik maak van show don't tell. En kijk of je stukken ziet waar ik misschien nog wel concreter had kunnen zijn.  

Download de antwoorden bij Baby's Blozen Niet en bekijk waar ik concreet genoeg was (geel gearceerd) en waar het beter kan (opmerkingen in de kantlijn).

Verbeter daarna je eigen Ansichtkaart-blog naar aanleiding van de aanwijzingen die ik heb gegeven bij  je tekst. Pas overal waar dat kan het principe show don't tell toe.

Lever je verbeterde blog uiterlijk vrijdag in.